Színek szerepe otthonunk lakberendezésében ötletekkel fűszerezve

A színeknek vannak pszichológiai és élettani hatásai, továbbá jelkép értékük is van a lakberendezésben.

Egy enteriőr kialakításánál fontos a színek összhangját megteremteni a tér funkciójával. A középtónusú, visszafogottabb színek derűs, megnyugtató hatással vannak az emberekre, az intenzív, élénk, harsány színek feszültséget keltenek, nyugtalanítóak. A meleg színek barátságosak, derűsek, meleg hatásúak, lakályosak és otthonossá teszik lakásunkat. A hideg színek extrémek, hivatalosak, inkább közösségi helyekhez ajánlottak. A szürke semleges, semmitmondó, nem foglal állást, elegáns, tartózkodó. Az arany a pompát, gazdagságot és értéket fejezi ki.

A színeknek pszichológiai hatása van

A színek alkalmazásának fontos része az arányok megválasztása, sorrendjük és egymáshoz való viszonyuk. Másképpen hatnak a színek a természetes fényben, másképpen izzólámpa világításnál és más a hatásuk a különböző fénycsövek mellett. Különösen függönyvásárlásnál gondoljunk arra, hogy milyen lesz a színe nappali fénynél és az esti megvilágításnál. A színek optikailag is képesek a teret befolyásolni. A sötét színek, árnyalatok szűkítik a teret, míg a világos színek és árnyalatok tágítják. A jó színek és arányok megtalálása az egyszerűbb enteriőrt is különlegessé teheti, de a rosszul megválasztottak egy nagyon jól berendezett lakást teljesen el is ronthat. Az ilyen helyzetek elkerülésére segítség lehet egy szakavatott lakberendező tanácsa.

Színek a lakásban

A színek meghatározzák hangulatunkat és az enteriőr stílusát.

Tippek-tanácsok színek választásához:

Vásárláskor kérjünk egy anyagmintát a padlószőnyegekből, csempékből, padlólapokból textilekből, fa anyagokból, szövetekből és nézzük meg kint az üzlet előtt nappali fényben, valamint a lakásunkban található világításnál is, nehogy a vásárlás után derüljön ki, hogy mégsem olyan mint szerettük volna.

A festékekből érdemes próba festésre kérni mintát és egy 50X50 cm falfelületen vagy gipszkartonlapon kipróbálni a színt, megnézni milyen amikor a lakásunkban nappali fény van és milyen esti világításnál. Érdemes a szobák sarkaiban is megnézni ugyanazt a színt, mert az ottani fényviszonyok teljesen mások, mint a teljes falfelületeken.

A függönyanyagokat függőlegesen és vízszintesen is érdemes ott tartani a fénybe ahol később a helyük lesz, mert a valós színeit akkor látjuk meg.

Az olyan helyiségekben, amelyek reggeltől délutánig fényárban úsznak, nagyon intenzívek a színek. Az esti napfényt élvező szobákban a színek lágyak, puha fényben jelennek meg, ami különösen a sárga tónusokat teszi elevenné. Az északi helyiségekbe a fény sohasem esik be közvetlenül, így ezekben a helyiségekben változnak legkevésbé a színek, egyszerűbbé téve ezáltal a lakberendezést.

Vónya Tímea
Lakberendező, Interior Stylist
Lakberendezők Országos Szövetsége tagja