Kedvelt európai ház stílusok

Ahogy a lakberendezésben különböző stílusirányzatok szerint alakítjuk ki az adott enteriőrt, úgy az épületeinknek, házainknak is meg van a stílusirányzatuk. 

Néhány kedvelt építészeti stílust kiválasztottam és ezeknek az alap ismertető jegyeit osztom itt meg veletek:

Viktoriánus épületek Viktória királynő uralkodása idején  kezdtek épülni (1837-1901). A korszak első felében világos színeket használtak, a korszak második felében pedig gazdag színvilág volt a jellemző.  Az egyedül álló és a zárt sorú beépítéseknél  is ugyanakkora előkertet és hátsókertet találunk. A Viktoriánus házak alaprajza bonyolult elrendezésű, de minden kényelmi funkciót kielégítő. Itt jelenik meg a télikert, olvasó szoba fogalma. Általában jellemző asszimetrikus homlokzatuk van, a tető lehet tetőtér beépítés vagy pedig díszített hagyományos tetők.  A Viktoriánus házak  kandalló nélkül elképzelhetetlenek.

Viktoriánus ház
A Viktoriánus korszak második felében az élénk színek voltak a jellemzőek.

Viktoriánus sorház
Viktória királynő uralkodása idején kezdtek épülni.

Az Art Deco háznak egyszerűsége adja a karakterességét. Ezek  a házak egyszerű vonal vezetésűek geometriai formákkal ötvözve.  Az épületeken a falak simák, díszítésként esetleg  motívumok találhatóak  cikkcakk vonalban vagy nyílegyenesen futó mélyedésekként.

Art Deco ház

Svájci villák a 19. században kezdtek elterjedni Svájcból és Németországból kiindulva. Ezek a gyönyörű kis villák kő alapokra épültek általában, hatalmas nagy ablakokkal megvilágítva a helyiségeket. Rengeteg fűrészáru felhasználásával történt építésük és díszítésük, falaikat világos színűre festették és a nyeregtetőt eresszel vették körbe.  Általában nagy üvegezett veranda tartozott a házakhoz. 

Svájci villa
A 19.században kezdtek elterjedni Svájcból és Németországból indulva.

Mediterrán házak főként Spanyolország területéről kerültek be az európai köztudatba. Asszimetrikus homlokzattal rendelkeznek,  alacsony szinte majdnem lapos tetővel,  melyet piros  cserepek borítanak.  Az ablakok íveltek és a felhasznált faanyagok sötét,  esetleg vörös színűek.

Mediterrán ház
Majdnem lapos a tetejük, melyet piros cseréppel borítanak.

 

Vónya Tímea
Lakberendező, Interior Stylist
Lakberendezők Országos Szövetsége tagja